Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Μέρκελ: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες - Σαμαράς: Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του πριν από τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί από κοντά το πρόγραμμα προσαρμογής και δήλωσε ενήμερη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες.

Στη σύντομη τοποθέτησή της, η Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε θερμά τον Αντώνη Σαμαρά και μίλησε για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και συντονισμού στην ΕΕ.

«Θα ακούσω ποιες είναι οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα μιλήσουμε για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που είναι σημαντική και για εμάς εδώ στη Γεμρανία γιατί κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη», επισήμανε η καγκελάριος και πρόσθεσε:

«Είμαι παρα πολύ ευτυχής που είναι μαζί μας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς. Οπως ξέρετε στο τέλος της χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Παρατηρούμε τo ελληνικό πρόγραμμα εκ του σύνεγγυς. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι θα γίνει σε σχέση με τις δυνατότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μια καλύτερη οικονομική συνεργασία και συγκερασμός των προσπαθειών θα μας βοηθήσει όλους».
Μέρκελ: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες - Σαμαράς: Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα «κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια με θυσίες για τον ελληνικό λαό για να πετύχει και πάλι την αξιοπιστία και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών».
Και πρόσθεσε: «Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει μια σειρά μέτρων που διασφαλίζουν αυτήν την πορεία. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα που είναι το αίμα της οικονομίας και να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που είναι η ανεργία, και ιδίως των νέων. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω ξανά με τη κυρία Μέρκελ, την οποία θέλω να ευχαριστήσω ξανά ολόθερμα».
Μέρκελ: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες - Σαμαράς: Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια
«Μισογεμάτο το ποτήρι»
Πριν από τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στη στήριξη που παρέχουν οι εταίροι στην Ελλάδα, η οποία τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθάει» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με σκοπό να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα σημειώσει ότι ο κίνδυνος απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει πλέον και θα απαριθμήσει ένα προς ένα τα μέτρα (δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα) που προωθεί αυτή την ώρα η κυβέρνησή του.
Ανάλογη άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση που έκανε αργά χθες το βράδυ σε «κλειστό» δείπνο που παρέθεσαν οι επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.
Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο.
RTL: Δεν είναι συνάντηση ρουτίνας
«Δεν πρόκειται για μια συνάντηση ρουτίνας και μια χαλαρή συζήτηση, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», σχολιάζει σχετικά το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το Βερολίνο επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Αθήνας, η οποία καίγεται για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, αναφέρουν γερμανοί αναλυτές.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά επρόκειτο να λάβει χώρα σε κλίμα εμπιστοσύνης και υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή των υπεσχημένων.
Spiegel: Κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση
Το γεγονός πάντως ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε πριν από τη συνάντηση και όχι από αυτή, όπως συνηθίζεται, τροφοδότησε σενάρια σε μερίδα του γερμανικού Τύπου.
Συγκεκριμένα, το Spiegel εικάζει ότι «κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά. «Αλλιώς», προσθέτει το περιοδικό, «γιατί θα έπρεπε να έχουν εκ νέου συνάντηση κρίσης» οι δύο ηγέτες.
«Τι θα βγει αυτή τη φορά από τη συνάντηση;», διερωτάται το Spiegel επισημαίνοντας ότι «τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν από τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου